Unitatea de Politici Publice din cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile ne îndeamnă să citim şi să punem în aplicare “Să protejăm natura”. Acesta este un ghid ce se adresează tuturor turiştilor şi iubitorilor de natură, tuturor părinţilor ce se gândesc “oare ce le va rămâne copiilor?”.
Se trage astfel un semnal de alarmă privind mentalitatea de turmă a românului. Ideea principală este că nu trebuie să aşteptăm de la alţii să facă ceva pentru noi sau în urma noastră. Fiecare dintre noi trebuie să lase curat pe unde calcă şi dacă se poate să-i educe pe ignoranţi. Schimbarea trebuie să vină din interiorul fiecăruia pentru a fi vizibilă.
În continuare, autorităţile ne dau câteva sfaturi pentru o conduita sănătoasă în vacanţe. Poate că pentru unii aceste noţiuni sunt deja cunoscute însă alţii par să le ignore cu bună ştiinţă. Este recomandat ca oriunde mergem să avem pungi sau saci menajeri, pentru a nu arunca pe jos deşeurile (orice fel de ambalaje , resturi organice sau nu), ca mai apoi să le depozităm la cel mai apropiat coş de gunoi. Atenţie: natura nu este coşul nostru de gunoi! Deasemenea nu este indicată risipa de apă sau electricitate. Chiar dacă nu suntem acasă şi nu plătim direct din buzunarele noastre, ar fi bine să ne gândim măcar la acei sărmani care poate nu au nici măcar minimele condiţii de igienă sau confort. Asta dacă nu vrem să ajungem prea curând la taxa pe aer sau apă, ca cea pe alimente ne-a luat-o deja înainte.
Responsabilitatea se cultiva nu ne naştem cu ea, aşadar învăţaţi-vă cunoştinţele să aibe grijă de flora şi fauna înconjurătoare, fiindcă deja prea multe specii au fost declarate pe cale de dispariţie, atât în străinătate cât şi la noi în ţară.
O alta bună metoda de prevenire a poluării este să fim calmi şi binedispuşi. Poate o să vă miraţi, dar astfel suntem mai cu capul pe umeri, gândim mai limpede şi ne putem da seama că în loc de o excursie cu cinci prieteni şi trei maşini personale putem folosi doar un automobil (eventual cel cu consumul mai mic) sau chiar ne putem folosi de CFR (în ciuda întârzierilor record din ultima vreme). Aceste soluţii pot fi mai ieftine şi chiar mai distractive.
Pentru mai multe detalii în sprijinul curioşilor, consultaţi http://www.mmediu.ro.