luni, 3 octombrie 2011

Sa-ti mai inmatriculezi oare masina in Bulgaria?

Ca urmare a discutiilor despre posibila taxa aplicata in plus masinilor cu numar strain, dorinta romanilor de a scapa de taxa de mediu in varianta romaneasca, mascata sub forma unei taxe de prima inmatriculare, care era la un moment dat dubla fata de o masina la mana a doua, s-ar putea diminua.

Astfel, posesorii de autoturisme sunt incantati de faptul ca in Bulgaria taxele sunt de 10 ori mai mici. Spre exemplu, daca in Romania taxele pentru o masina pot ajunge pana la 2.500 de euro, in tara vecina acestea sunt in jur de 300 de euro.

De aceea, in Bulgaria se inmatriculeaza in special autovehicule second-hand, pentru care la noi in tara taxa de poluare depaseste 1.000 de euro. Insa masinile astfel inmatriculate s-au dovedit a fi periculoase, pentru ca de multe ori ITP-ul (inspectia tehnica periodica) se face doar trimitand actele, fara a mai verifica masina.

Dar exista si dezavantaje. Desi Registrul Auto difera de la tara la tara, daca masina are defectiuni majore, cum ar fi teava de esapament sparta, autoritatile romane sau cele bulgare pot retine talonul masinii precum si alte acte. Traseul pentru recuperarea acestora este destul de complicat: Politia Rutiera romana - Ministerul de interne roman - Ambasada bulgara din Romania - Ministerul de externe bulgar - Ministerul de interne bulgar - Politia Rutiera bulgara - Politia Rutiera din orasul respectiv.

Unul dintre avantaje ar fi ca acolo masinile se inmatriculeaza in aceeasi curte in care se face ITP-ul, in care se gaseste si Politia, in preajma careia se afla multe chioscuri de asigurari, ceea ce face ca tot procesul sa dureze cel mult doua zile, in functie de numarul de cereri inregistrate la ghisee. Acest fenomen a luat amploare datorita faptului ca de la 1 ianuarie 2007 bulgarii nu mai percep taxa de inmatriculare sau de mediu si nici TVA pentru masinile de ocazie in Uniunea Europeana.

Cand se efectueaza inmatricularea, ultimele numere trebuie predate, iar pentru a usura procesul ce presupune si ITP-ul si asigurarea, geamurile trebuie sa fie intacte, farurile, stopurile si lampile de semnalizare in stare buna de functionare. De asemenea, masina, pe langa faptul ca trebuie sa fie decolantata chiar si de abtipildul cu indicativul de tara, este bine sa fie echipata cu trusa medicala, stingator si triunghiuri reflectorizante. Totodata, este interzisa folia pe parbriz, luneta si geamurile laterale din fata.

Costurile pentru inmatriculari de autovehicule de pana in 2.500 cmc sau sub 120 kw variaza la sud de Dunare intre 350-700 de euro in functie de tara de provenienta a masinii, norma de poluare, marca si modelul masinii, precum si de facilitatile dorite si costurile anuale, care pot fi incluse.

Trebuie asadar tinut cont de realizarea ITP-ului, care costa in jur de 60 de euro si de intocmirea asigurarii, pentru care se cheltuieste aproximativ 150 de euro. Pe langa acestea, trebuie platita taxa de pod de 25 de lei la dus si 4 leva sau 2 euro la retur, taxa de drum romaneasca (rovigneta), de 120 de lei pe an. Aceasta trebuie cumparata de la cea mai apropiata statie Petrom din Romania, imediat dupa inmatriculare. Daca este cazul, pentru transport pe platforma Giurgiu-Ruse se plateste suplimentar 50 de euro.

O firma poate aduce masini din alte tari pe care sa le inscrie cu toate actele necesare apoi sa le vanda tertelor parti, de obicei pe baza de procura notariala. Toate aceste lucruri se pot intampla daca doritorul are carte de identitate din tara de provenienta, talonul masinii, numere si autorizatie de circulatie (inclusiv pentru numerele provizorii) si contract de vanzare-cumparare, care sa ateste dreptul de proprietate asupra masinii. Daca toate conditiile necesare sunt indeplinite, actele eliberate in schimb sunt noul talon si noua carte de identitate, care pot contine rubrici cu nume propriu, contractul de vanzare-cumparare notarial si procura notariala.

Asadar, la cererea scrisa a proprietarului unui autovehicul, in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare se poate inscrie si o alta persoana decat proprietarul, specificandu-se calitatea in care aceasta poate utiliza vehiculul.

Cu toate acestea, din punct de vedere juridic este recomandat sa se circule cu masina ca si cand ar fi una de serviciu, cu o delegatie din partea firmei si eventual, pentru a avea siguranta ca masina nu va fi confiscata de proprietar, cu un contract de vanzare-cumparare pe nume propriu, dar nedatat. Cel mai bine este realizarea unui contract de comodat cu inscriere la fisc, cu preturi intre 550-650 de euro pentru masini de sub 120 kw. Exista insa si varianta cu intermediar persoana fizica bulgara, fara inscriere la fisc, dar asa riscul de radiere al masinii este mai mare.

Ceea ce multi conducatori auto nu stiu inca este faptul ca atat fostul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi, cat si actualul ministru al Ministerului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, au luat in calcul o posibila taxa speciala pentru masinile inmatriculate in tari straine. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea masinilor sunt foarte vechi si poluante.

3% dintre masinile din Romania sunt inmatriculate in Bulgaria (BG). In 2009, cel putin 10% dintre masinile din judetul Olt erau inmatriculate in tara vecina. Acestea au facut ca numarul dosarelor de dauna provocate in Romania de autoturismele inmatriculate in Bulgaria sa creasca cu 31% in primele sase luni ale anului, pana la 1.798, comparativ cu 3.155 in tot anul 2010, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Daunele avizate ca urmare a accidentelor produse de vehiculele din Bulgaria reprezinta 34,6% din numarul total de 5.190 de dosare avizate in primul semestru din 2011 ca urmare a accidentelor produse in tara noastra de vehicule inmatriculate in Uniunea Europeana si alte state membre ale Sistemului International Carte Verde.

Proiectul de lege amintit este discutat la nivelul Politiei Rutiere si aduce in actualitate OUG 195/2002 (art. 15 si 85), respectiv HG 1391/2006 si supun atentiei noul Cod Rutier (art. 75), care fac referire la accidentele pe drum public si mentioneaza faptul ca masinile inmatriculate in afara tarii au dreptul sa circule pe teritoriul Romaniei doar 90 de zile (trei luni), dupa aceasta perioada proprietarii fiind obligati sa isi inmatriculeze masinile la Registrul Auto Roman. Acest lucru ar fi insa in contradictie cu faptul ca in UE rezident este considerat cel care sta cel putin jumatate de an si are deci dreptul sa circule cu masina proprie cel putin 180 de zile.

Proiectul este binevenit pentru securitatea rutiera, deoarece masinile straine implicate in accidente nu pot fi urmarite decat foarte greu, este de parere Carp Marius, secretar general al Asociatiei Concesionarilor Dacia si Renault.

Taxa ar putea fi pusa in practica doar daca in corpul legii s-ar gasi niste prevederi foarte clare. Fenomenul este de urmarit, pentru ca poate aduce niste bani in plus bugetului destinat drumurilor, insa trebuie sustinut de o politica eficienta in sprijinul achizitionarii de masini noi. Acest lucru ar putea fi pus in practica prin oferirea unor cupoane de reduceri la cumpararea masinilor noi sau prin introducerea la punctele de granita a unitatilor de RAR ori macar prin verificarea mult mai atenta a masinilor, din punct de vedere tehnic, a declarat Costea Daniel, analist al pietei auto.

Prin aceasta masura se incearca diminuarea poluarii si majorarea incasarilor statului.

Niciun comentariu: