Oraşul meu natal este Bucureşti. Cum ar spune unii dintre colegii mei, am norocul de a sta acasă la mama şi la tata, nu trebuie să lucrez pentru a mă întreţine în facultate.
Cei care nu realizează ce pierd dacă nu cască bine ochii au numai de pierdut. Spre exemplu, dacă mergi dinspre Intersecţa Maica Domnului-Lacul Tei spre MobExpert, întâlneşti un parc destul de mic, care multă vreme a fost în paragină. În ultimii ani el a suferit două transformări radicale. Prima dată, primăria sectorului doi şi-a adus aminte că în acest cartier sunt mulţi copii şi s-a decis că trebuie reamenajat. A doua oară, fiul preşedintelui din Azerbaigean a refăcut parcul aproape pornind de la zero. A schimbat pavajul, care nu avea mai mult de trei ani, a scos toboganul mare (un adevărat simbol al locului) şi l-a înlocuit cu leagăne moderne. În acest demers s-au restaurant fântânile arteziene, dar s-au desfiinţat ţâşnitorile, acum în număr de doar trei. Cu ce a ajutat înjumătăţirea spaţiului verde prin construirea unui restaurant de lux şi a încă două fântâni arteziene? Probabil nu cu mult. Însă copiii împreună cu cei mari par a fi mai fericiţi ca niciodată, datorită faptului că se pot plimba în voie cu rolele, fără a mai da peste vreun şanţ. Ar mai fi de adăugat că marginea lacului a devenit mult mai atrăgătoare, de acolo se poate admira un apus de soare foarte frumos. În ciuda marmurii negre, ca de cavou, păsărelele continuă să ciripească.
Dacă ieşim din acest parc şi o ţinem drept pe linia autobuzului 282, în partea stângă vom descoperi un alt parc, pe nume Plumbuita. Denumirea i se trage de la Mănăstirea învecinată. Se spune că în timpul primului război mondial mănăstirea a fost bombardată cu rachete de plumb, dar Dumnezeu a făcut în aşa fel încât acestea să se topească în contact cu acoperişul, din care a rezultat mai degrabă un scut. Frumoasă poveste, mai ales dacă ţinem cont că în partea cealaltă a parcului se află Biserica Doamna Ghica Tei, de la “Două Ciori”. De sub ea izvorăşte o apă limpede. Multă lume de pe străzile învecinate, cum ar fi Beiu Constantin, vine în pelerinaj la acest izvor despre care se zice că ar curăţa de boli. Aici tradiţia şi credinţa se împletesc cu noutatea, prezentă prin terenurile de basket şi locurile de joacă pentru copii, prin platforma de la ceas, pentru concerte şi mai ales prin grandioasa fântână arteziana cu un glob mare în centru, de culoare alb-roşu, din mijlocul lacului. Acest cartier este un loc plin de istorie, unde se află Palatul Ghica Tei. Vizavi de benzinărie se observă deaspupra stâlpilor porţii doi vulture pleşuvi. Această clădire italienească este construită în stil neoclasic, dar prezintă şi elemente din Renaşterea Franceză. A fost zidită de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica în anul 1822 pe locul unei vechi case aparţinând banului Dumitrache Ghica.
Părăsind Cartierul Tei, dacă urmăm linia autobuzului apoi pe cea a tramvaiului 21, către Centru, ajungem în preajma Cartierului Obor. Ca repere avem staţia de metrou Obor, la intersectia dintre patru artere de referinţă ale Capitalei: Şos. Colentina, Şos. Mihai Bravu, Şos. Ştefan Cel Mare şi Calea Moşilor. Cu peste 30000 de vizitatori zilnic şi peste 10000 de clienţi cumpărători zilnic, acesta este considerat a fi primul hypermarket din România, datorită fostei alimentare de la subsol, din centrul magazinului. Acum, o bună parte din suprafaţă este în renovare, în rest funcţionează un magazin universal. Afară se află Târgul Comercial Obor şi ce a mai rămas din Piaţa Agroalimentară alături de vestitele hale Obor, care acum se pare că neglijeză standardele igienice europene. Acest Complex se învecinează cu Primăria Municipiului Bucureşti.
Dacă ne continuăm călătoria cu mijloacele de transport în comun şi trecem peste impunătoarea clădire a primăriei generale, acoperită de geamuri gri, în faţa căreia se organizează în părculeţ diverse activităţi, ajungem într-un târziu la capăt, la „Sfântul Gheorghe”. Găsim acolo Biserica Sf. Gheorghe Nou, închinată Sfântului Mormânt, construită de Constantin Brâncoveanu între 1698-1707. Un incendiu de proporţii din 1847 a distrus parţial Biserica, ce a fost reconstruită între 1852-1853. Mormântul Brâncovenilor, mâna Sfântului Nicolae şi icoana făcătoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva sunt bunuri duhovniceşti pe care credincioşii ortodocşi le preţuiesc în acest lăcaş.
Toate acestea sunt atracţii turistice ale Bucureştiului, oraşul cel mai mare al României, capitala ţării, metropolă. Bineînţeles că există şi alte locuri ale „Micului Paris”, care pot fi valorificate, locuri pentru toate gusturile şi vârstele. Acest lucru se realizează însă cel mai uşor daca baţi drumurile la pas. Pentru că adevaratele aventuri se fac prin colindarea mall-urilor, ce par a împânzi străzile şi umblând prin magazinele precum Unirea Shoping Center sau cele ce mai păstrează aerul de altă dată, precum Victoria. Cu această ocazie vă dau întalnire în centrul vechi al Capitalei, pe strada Lipscani, unde putem vedea zidurile vechii cetăţi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu