joi, 4 iunie 2009

La farmacist

La farmacia Help Net din Calea Dorobanţilor ne-am intalnit cu domnul Ioan Samson Solca. Un farmacist, ce iubeşte viaţa şi urăşte imbecilismul. A acceptat să ne răspundă pe scurt la câteva întrebări.

Ioana Simion: De ce v-aţi făcut farmacist şi nu doctor, de exemplu?
Ioan Samson Solca: Consider că meseria de farmacist este una dintre cele mai frumoase, care îţi poate aduce satisfacţii intelectuale şi sufleteşti.
I.S.: Când v-aţi dat seama că asta vreţi să faceţi şi care a fost planul pe care l-aţi urmat?
I.S.S.: Nu a fost un plan... nu îmi propusesem, pur şi simplu am simţit că o să lucrez în domeniul medical şi cel mai potrivit a fost farmacia.
I.S.: Pentru că omul de rând nu vede decât persoana din spatele tejghelei, care sunt atribuţiile dumneavoastră?
I.S.S.: Pacientul este cel mai important... ceea ce conteaza cel mai mult este să îl vezi sănătos, deci implicit să şti că i-ai recomandat cel mai bun tratament.
I.S.: Ce părere aveţi despre criza medicamentelor?
I.S.S.: Nu mi se pare normal să fie o criza a medicamentelor. Pacienţii cum îşi vor procura tratamentele?... sunt persoane de a căror viaţă depinde de medicamente.
I.S.: Consideraţi că este suficient plafonul de medicamente compensate? Cât de repede îl epuizaţi la farmacia unde lucraţi?
I.S.S.: Este suficient.
I.S.: Cum credeţi că poate rezolva actualul Ministru al sănătăţii această problemă?
I.S.S.: Nu prea cred că se va rezolva curând. Problema asta ţine de mulţi ani!

I.S.: Dacă o persoană care se simte rău vine să vă ceară ajutorul, ce faceţi?
I.S.S.: Mi se pare normal să o ajut.
I.S.: Se mai obţin în ziua de astăzi medicamente fără reţetă? Dacă da, în ce măsură?
I.S.S.: Se eliberează fără reţetă medicamentele OTC şi cele naturiste. În rest, cele cu substanţă activă se eliberează, cu excepţia câtorva, pe bază de reţetă.
I.S.: Cât de periculoasă este automedicaţia?
I.S.S.: Automedicaţia poate fi foarte periculoasă. Se încearcă să fie descurajaţi pacienţii de a mai practica automedicaţia, prin explicarea efectelor adverse, care pot apărea dacă tratamenul nu este prescris de către un medic sau recomandat de către un farmacist.
I.S.: La ce riscuri se expun cei care nu respectă sfatul medicului sau al farmacistului?
I.S.S.: Pot apărea reacţii adverse destul de grave. Deaceea pacienţii sunt obligaţi să respecte sfatul medicului sau al farmacistului.
I.S.: Din experienţa dumneavoastră, care credeţi că este principala problemă de sănătate, respectiv igienă, pe care o au românii?
I.S.S.: Nu este vorba doar despre români ci de toată lumea. Fiecare naţiune are plusuri şi minusuri.
I.S.: Ce ne puteţi spune despre respectul pe care vi-l acordă (sau nu) clienţii? Vă simţiţi în siguranţă la locul de muncă?
I.S.S.: Sunt doua categorii de pacienţi: cei care ascultă şi au încredere în noi (majoritare sunt persoane din clasa de jos sau medie) şi cei “cu bani”, care ne tratează ca pe nişte vânzători şi cred că li se cuvine totul doar pentru că au bani.
I.S.: La ce să se aştepte tinerii care vor să urmeze această profesie?
I.S.S.: Este o meserie frumoasă, ce oferă o satisfacţie sufletească mare şi o recomand tuturor tinerilor care sunt sufletişti şi vor să facă un bine în viaţă. Plus că aceste cunoştinţe de farmacie, medicamente, tratamente, te ajută toată viaţa şi orice persoană îţi va fi recunoscătoare dacă reuşeşti să o ajuţi cu sănătatea.

Niciun comentariu: